blqqq's Blog

"The quieter you become, the more you are able to hear…"

Възможно ли е проследяването на GSM и как?

with 11 comments

Преди известно време попаднах на тема в един форум, където се питаше дали е възможно да се проследи мобилен телефон с вграден GPS. Там написах, че е възможно и, че има не само един начин и, че не винаги е нужен GPS. Тук смятам малко по-подробно да обясня как би могло да стане.

Като за начало ще започна с това как може да се проследи телефон с вграден GPS (или с bluetooth такъв).

Накратко ще обясня какво е GPS, като няма да се спирам на историята му или на техническа информация, а само на практическата страна, която вълнува темата. Чрез GPS приемник се приема сигнал от сателити, обикалящи около земята, с цел да се пресметне положението на приемника. Крайния резултат се изразява в координати, като има различни координатни системи, които се използват. Има и едно малко уточнение – GPS приемниците не могат да определят местоположението когато са в сграда, пещера или някъде другаде на закрито. За да се определи местоположението се изисква пряка видимост, а ако може да се определи местоположението в сграда или някъде другаде на закрито, то то ще бъде неточно.

 

Така, имаме телефон с GPS, следователно можем да получим координати на местоположението си когато сме някъде навън. След като сме ги получили те могат да се изпратят чрез SMS, e-mail или да се качат на даден сървър в интернет. Това е принципа, като за улеснение има най-различни програми (моите наблюдения са в/у Symbian и Java) програми. Трябва да се знае, че изпращането на данните създават трафик, а това се плаща.

Някои от тях правят изброените стъпки автоматично през зададен интервал от време, като има и такива, които са „скрити” и може да се използват за проследяване на някой без той да знае. Трябва да се знае обаче, че когато се използва GPS-а и когато се изпращат данни консумацията на електроенергия се покачва и батерията започва да пада много по-бързо. Колко по-бързо – това зависи от големината на интервалите, през които ще се снемат и изпращат координатите.

Друг вид програми, работещи на същия принцип, позволяват да се изпращат координати само в избран от нас момент. Когато например прати определен SMS на даден телефон, програмата включва GPS-а, снема координатите, а след това ги изпраща по избран от нас начин. Главното преимущество на тези приложения е, че „щадят” батерията, както и телефонната ни сметка. Така сами избираме кога искаме да знаем къде точно се намира телефона.

Последният вид приложения са от типа на социалните мрежи. Освен основната им цел – общуването, те изпращат координатите на телефона на сървъра на социалната мрежа, като по този начин позволяват да видите местоположението на вашите „приятели”.

Така, има ли начин да проследим даден телефон, без той да има GPS? Отговорът е да, може. Мобилният оператор, както и ние самите можем да определим местоположението си, също така можем да го изпратим по същия начин, по който се изпращат координатите, получени от GPS приемника. В помощ пак има различни програми (Symbian и Java).

Малко информация относно клетъчната мрежа (GSM), отново без много подробности. Самата мрежа е изградена от базови станции (така наречените „Клетки”), които комуникират с мобилните апарати. „Клетките” комуникират по между си, както и със сървъри на мобилния оператор. Важно е да се знае, че за да може „клетката” да ни намери, когато някой ни търси, на един от сървърите на мобилния оператор се съдържа информация към коя „клетка” е свързан даденият мобилен телефон, както и кои други клетки също покриват местоположението му. Още една подробност е, че в градски условие клетките са много по-маломощнни и много по-близо разположени една от друга, защото трябва да поддържат възможността за разговор на много повече хора на дадена площ. В ненаселените райони клетките са значително по-малко като там те не са насочени (покриват даден кръг от терена), докато в града клетките са насочени (най-често покриват сектор от 120o).

 

Сега относно самият начин на намиране местоположението на телефона. Във всеки един момент когато телефона ни се намира в зона с покритие, той е свързан към една базова станция („клетка”). Това важи и за случаите в роуминг, а когато е налично покритие само на друг оператор, към който нямаме активен роуминг, телефона се свързва само при набиране на телефон 112 (международен телефон за спешни случаи). В повечето случаи, освен с дадената клетка, с която е свързан телефона, той „слуша” още няколко „клетки”. Това са „клетки”, които също покриват този район, но са по-отдалечени. Телефонът измерва силата на сигнала и се свързва с клетката, чийто сигнал е най-силен, а останалите телефона само регистрира като „съседни клетки” (има и изключения, но няма да се спираме на тях защото те не са от значение в нашия случай).

С помощта на различни програми или сервизни менюта на някои телефони, можем да разберем към коя „клетка” се е свързал телефона, както и кои други „клетки” са в режим на „слушане”. Също така можем да разберем и силата на сигнала, който достига до нас от тях. Следователно е въпрос само на няколко не толкова сложни изчисления за да разберем разстоянието от нас до дадена клетка (разстоянието не е точно, защото сигналът от базовите станции може да е отразен от сгради, скали и др.). След като разберем разстоянията от „клетките” и ако знаем точното местоположение на базовите станции можем лесно да пресметнем нашето точно местоположение (колкото повече базови станции, толкова по-точно).

И така, след като вече можем да определим къде се намираме спрямо няколко базови станции, остава само да разберем къде те се намират в пространството. Тук идва ред на още малко информация относно „клетките”. Във всяка една от тях има GPS модул (дори някои от „клетките“ да нямат, те знаят точните си координати). Той се използва когато мобилните оператори проектират и променят мрежата си за да се намери оптималния вариант. Данните от този GPS модул може да се извлекат от базовата станция (данни за координатите на „клетката”, списък със сателитите, които са достъпни и т.н.). Тази информация се използва за по-бързото свързване на телефоните с A-GPS (Assisted GPS).  Само трябва да уточня, че A-GPS-а в повечето телефони използва не информация за координатите на „клетката“, а сървър в интернет, въпреки това един от методите за „подпомагане“ на вградения GPS е точно с информация за местоположението на базовите станции. Някои от тях (за съжаление не и тези в България) изпращат по служебен канал координатите си, както и различна информация. Така, можем да разберем координатите на базовите станции, можем да разберем местоположението на мобилния телефон спрямо базовите станции, следователно можем да разберем и точното местоположение на мобилния телефон изразено в географски координати. Остава само да изпратим тези координати чрез SMS, e-mail или да ги качим на някой сървър.

Относно приложения, които вършат всичко това автоматично – не съм срещал, но може да има. Попадал съм обаче на различни приложения, които се опитват да създадат нещо като условна позиционираща система. Те извличат номера на базовата станция и ни позволяват да дадем избрано от нас име. Така когато се свържем с тази „клетка” ще виждаме това име. Понеже почти винаги когато сме на дадено място телефона се свързва с една и съща клетка (почти защото „клетката” може да се повреди, да се замени, да се добавят нови и т.н.), ние можем да вкараме различни име на базовите станции, към които се свързва телефона когато сме у дома, на работа или някъде другата. Така можем да знаем с не много голяма, но все пак задоволителна и условна, точност къде се намира телефона.

Предимствата на локализирането на даден мобилен телефон, чрез базовите станции са, че няма значение какъв е телефона, батерията не пада по-бързо, както и, че телефона може да се локализира и в сгради, пещери и т.н. Недостатък е, че точността е по-малка в сравнение с метода чрез GPS, макар в градовете точността да е доста висока. В ненаселените райони точността може да доста по-малка.

 

 

В общи линии това са начините за намиране местоположението на даден мобилен телефон…

 

 

Първоначална публикация на 05.01.2010г.

Written by blqqq

06.09.2010 at 07:55

11 Отговора

Subscribe to comments with RSS.

 1. gledam tozi post makr i praven preid mn vreme mi se 6te da zadam edin vapos makr 4e uj pro4etoh vsi4ko,no ne mi stana qsno 1 vazmojno li e da se prosledi telefon na nqkoi 4ovek bez da znam nikakvi kordinati osven mobilniq nomer?vaprosa e adsaki vajen govorim za sqkvi na4ini bilo te zakonni ili nezakonni!!prosto na praktkika,tova koetto polcIQTA NE varshio mojem li sami da si svarshim!!??

  tedi

  04.11.2010 at 22:46

  • Да, може! Част от служителите в мобилните оператори (макар и малка) могат да видят къде се намира даден телефон, който е в тяхната мрежа и е включен. Това не е легално, тъй като има закон за личните данни, но въпреки това е възможно. Също така, точността в населени места може да е около 30-50 до 200 метра радиус, а в ненаселени – повече.

   blqqq

   04.11.2010 at 23:17

 2. Има ли услуга проследяване на собствен телефон .

  wasil popov

  05.02.2013 at 16:39

  • Някои мобилни оператори предлагат услуга, която позволява проследяване на дедена SIM-карта.
   Необходимо е обаче предваритело да се абонирате за тази услуга.

   blqqq

   09.06.2013 at 19:07

 3. Искам да попитам възможно ли е да се локализира откраднат тел., преди 2 седмици (23.07)? Става дума за Samsung Galaxy S4 и по какъв начин става? Опитвах се да инсталирам някои програмки като Android Lost, но не се получава. Много моля ако можете да помогнете да го намерим, купихме го м.Май, знаете колко е скъп…….Полицията също го търси предполагам, но ако можем и сами да си помогнем, ще е супер

  Galina Ilieva

  10.08.2013 at 16:01

  • Най-ефикасният начин е полицията да поиска съдействие от мобилните оператори и да проверят дали този телефон се е регистрирал в някоя от техните мрежи от тази дата до сега. Ако се е регистрирал – могат да поискат местоположението му, информация за SIM картата, с която е бил и т.н..

   blqqq

   10.08.2013 at 18:52

   • Да, полицията ще направи това, казаха, че в повече от 50% намирали телефоните, но все пак не е 100% гаранцията. Иначе приятели ни посъветваха,че ако намерим някой да хакне тел., ще може да го открие…..Мислех си нещо с IP адреса или GPS ако може да се направи дистанционно….

    Galina Ilieva

    10.08.2013 at 19:27

    • Ако предварително е инсталирано приложение на телефона, което да изпраща информация за местонахождението му – има някакъв начин, но е малко вероятен. Щом е откраднат – най-вероятно е проверен за такива програми и/или са възстановени фабричните настройки.
     Дано полицията да успее да го намери.

     blqqq

     10.08.2013 at 19:38

 4. Проследяване на телефон: Имам възрастен човек с множествена склероза, дал съм му GSM с една „Прима“ и го търся, но не винаги може да ми обясни къде е на разходка. Мислих да го оборудвам с GPS тракер, но познати ме разубедиха, били големи боклуци. Та въпроса ми е: Ако купя/втора ръка/ GSM с „Java“, с GPS приемник, може ли да му се инсталира някакво приложение, така, че от моя телефон да му пратя команда по SMS, той да ми отговори с GPS координати, които да заложа в Google maps, и да го видя къде е. По този начин пестя трафик и средства, не ми трябва непрекъснато, а само епизодично. Спрял съм се на „Нокия 6700 Класик“, или Нокия 3710 fold, телефона трябва да е с бутони, с тъчскин стареца не може да борави. Малко съм „бос“ по сваляне и качване на програми от интернет и тяхното инсталиране, но сина ми ще се справи, ако му кажа от къде какво да изтегли. С няколко думи – това ми е „проблема“ и ще съм благодарен на всеки, дал някакъв конкретен съвет!

  Тони

  12.10.2013 at 19:50

  • Конкретно предложение за програма не мога да дам. Най-вероятно има такава за телефони поддържащи java, но не мога да предложа конкретна.
   Ако се реализира това, то има няколко недостатъка: 1. Батерията ще се изхабява доста по-бързо ако GPS–ът е включен постоянно; 2. В сгради или други закрити места, GPS-ът няма да хване сигнал и съответно няма да изпрати (точни) координати.

   Друг вариант е да се използват услугите на мобилния оператор. Единият от тях (предполагам и другите) предлагат услуга за проследяване на телефон през Интернет, като е предназначена главно за деца – родителите да могат да знаят къде е детето им.
   Локализирането става посредством GSM антените на оператора и в градски условия може да бъде доста точно (не колкото и GPS). Съществено предимство е, че ще покаже местоположението дори когато телефонт е в сграда и в същото време – животът на батерията ще остане непроменен.
   За използването на тази услуга не е необходимо закупуване на друг телефон (все пак попитайте и представителите на съответнния оператор).
   Недостатък на този вариант е, че това е абонаментен план и най-ниската цена, която намерих (може на другите оператори, ако предлагат такава услуга, да е по-ниска) е 10 лв./месец.

   blqqq

   12.10.2013 at 21:28

   • Има такива услуги, знам поне от два оператора, но локализирането макар и в градски условия е доста неточно (от радиус 100m) до около 10km в междуселищни райони (по думи на оператор от M-Tel) и е необходимо да закупя нова SIM карта, съществуващата не върши работа. Колкото до изброените недостатъци: 1. Достатъчно е батерията да издържи 12 часа(един ден), което мисля, че е възможно, но не съм го експериментирал, и 2. Въпросния старец се разхожда по паркове, квартални градинки и пейки, не посещава закрити помещения, като сладкарници, кафенета и т.н., т.е. 90% от времето е на открито, та затова този вариант е по-приемлив за мене. Остава открит въпросът с програмното обезпечаване.

    Тони

    12.10.2013 at 21:52


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: